Γιατί το παθητικό σπίτι είναι αυτό που μας ταιριάζει

Μιλήσαμε για το τι είναι ένα Παθητικό Κτίριο, για το Πρότυπο του Παθητικού Κτιρίου και γιατί μπλογκάρουμε. Μοιραστήκαμε μαζί σας την έρευνα, που κάναμε, με ειλικρίνεια – πράγμα το οποίο τρομοκράτησε ορισμένους φίλους μηχανικούς – αλλά είμαστε ειλικρινείς σχετικά με το πώς προσεγγίσαμε τη διαδικασία να καταλάβουμε από πού πρέπει να ξεκινήσουμε. Για τον πελάτη, η πραγματικότητα συχνά δεν είναι τόσο ‘οργανωμένη’ όσο ίσως ελπίζουν αυτοί που είναι ‘στην άλλη πλευρά’.

Τότε, επισκεφθήκαμε την έκθεση Building Green Expo, τον Οκτώβριο του 2012. Είχαμε ήδη μιλήσει με διαφόρους μηχανικούς, αλλά σε αυτή την έκθεση άνοιξαν πραγματικά τα μάτια μας! Συναντηθήκαμε με άλλους τρεις ειδικούς μετά την έκθεση και αφού μιλήσαμε με τον Στέφανο Παλλαντζά, της Project 15, και την Νάσια Ροδίτη, της Architect Lab, βρήκαμε τη γνώση, την εξειδίκευση αλλά και τη χημεία, που δεν είχαμε καν συνειδητοποιήσει ότι αναζητούσαμε.

Θέλαμε να μοιραστούμε τους προσωπικούς μας λόγους για τους οποίους επιλέξαμε αυτό το δρόμο για να χτίσουμε το σπίτι μας. Και επί δύο ημέρες γράφω, σβήνω, ξαναγράφω… Μπλόκαρα ήδη; Κακό αυτό. Τότε, συνειδητοποίησα ότι προσπαθούσα να φτιάξω κάτι εντυπωσιακά πολύπλοκο από κάτι τόσο απλό.

Αυτό με γύρισε πίσω, στην εποχή που κάναμε έρευνα για το Παθητικό Κτίριο και το Παθητικό Πρότυπο – νιώθαμε ότι υπάρχει κάτι περισσότερο σε αυτό, ψάχναμε και ψάχναμε προσπαθώντας να ανακαλύψουμε την νέα τεχνολογία, την μεγάλη καινοτομία, το μαγικό κόλπο. Αλλά αυτή είναι η ομορφιά αυτής της φιλοσοφίας. Είναι απλό και λειτουργεί.

Έτσι, απλά αυτοί είναι οι λόγοι μας. Μπορεί να μην είναι τεχνικά ισχυροί, αλλά είναι οι αληθινοί, ειλικρινείς και οι πραγματικοί λόγοι, πάνω στους οποίους βασίσαμε τις αποφάσεις μας. Δεν νιώθουμε την ανάγκη να βάλουμε «σάλτσες» για να τους κάνουμε να φαίνονται πιο έξυπνοι ή να φανούμε κάτι που δεν είμαστε. Αφού τα αποτελέσματα μιλάνε από μόνα τους σε πάνω από 40.000 Παθητικά Κτίρια σε όλο τον κόσμο, είμαστε όσο ανυπόμονοι και εσείς να δούμε την θεωρία να γίνεται πράξη.

Έτσι ένα αγόρι – ο Γιώργος – (G), που αγαπάει τα γεγονότα, κι ένα κορίτσι – η Μιμμίκα – (M) με τα μυαλά στα σύννεφα, σας λένε γιατί αποφάσισαν να χτίσουν ένα Παθητικό Κτίριο…

G: Μακροπρόθεσμα, θα εξοικονομήσουμε περίπου 75% το χρόνο σε λογαριασμούς ρεύματος.…Ένα Παθητικό Κτίριο χρησιμοποιεί 90% λιγότερη ενέργεια, από ένα αντίστοιχο συμβατικό κτίριο για ψύξη και θέρμανση. Δεν είναι και λίγο! 

M: Καθαρός αέρας! Λιγότερο φτέρνισμα! Και λιγότερο ξεσκόνισμα!

…Ο εσωτερικός αέρας ανανεώνεται κάθε 2-4 ώρες. Καθώς έχω αλλεργία στη σκόνη, το γεγονός ότι ο χρησιμοποιημένος αέρας βγαίνει από το σπίτι και αντικαθίσταται με φρέσκο εξωτερικό αέρα, που φιλτράρεται πριν μπει στο σπίτι, σημαίνει ότι μπορώ να αναπνέω άνετα. Αν και μπορούμε αν θέλουμε να ανοίγουμε τα παράθυρα, αυτό δεν είναι απαραίτητο, ειδικά τις ημέρες με πολύ αέρα – κάτι για το οποίο η Πάρος είναι γνωστή! Και ποιος δεν θα ήθελε λιγότερο ξεσκόνισμα;!

G: Ευχάριστη εσωτερική θερμοκρασία

…Όλο το σπίτι έχει την ίδια θερμοκρασία, χωρίς να φουσκώνουν οι λογαριασμοί ρεύματος. Η θερμοκρασία κυμαίνεται μεταξύ 20-25 βαθμών Κελσίου και το καλοκαίρι και τον χειμώνα, χωρίς συστήματα ψύξης ή θέρμανσης.

M: Θέρμανση και ψύξη από την φύση

…Η έξυπνη τοποθέτηση των κουφωμάτων και η σκίαση επιτρέπουν τον ήλιο να θερμαίνει το σπίτι με τον καλύτερο τρόπο κάθε εποχή. Η ζέστη, που παράγεται από το καθετί, που βρίσκεται μες στο σπίτι, χρησιμοποιείται. Ακόμη και από τον σκύλο! Το σύστημα αερισμού φυλάει τη θερμότητα του εσωτερικού αέρα και την δίνει στον φρέσκο αέρα, που έρχεται από έξω, μέσω αγωγών, που ούτε καν φαίνονται. Και η ψύξη και η θέρμανση λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο – με τη χρήση της θερμοκρασίας, που παίρνουμε από την γη μέσω αγωγών, κάτω από το σπίτι. Το καλοκαίρι, η γη είναι πιο δροσερή από τον εξωτερικό αέρα, ενώ το χειμώνα συμβαίνει το αντίστροφο.

G: Λιγότερα συστήματα σημαίνει και λιγότερες ζημιές.

…Αερισμός, θέρμανση, ψύξη και ζεστό νερό παρέχονται όλα από ένα οικονομικό σύστημα. Δεν χρειάζονται κλιματιστικά και καλοριφέρ!

M: Χωρίς ρεύματα και χωρίς απώλεια θερμότητας ή ψύξης!

…Η μόνωση του σπιτιού, η αεροστεγανότητα και η απουσία θερμογεφυρών είναι τα σημεία-κλειδιά. Δάπεδα, τοίχοι, ταβάνι ακόμη και τα περβάζια των παραθύρων είναι μονωμένα. Έτσι, το σπίτι είναι αεροστεγανό, που σημαίνει ότι διατηρεί μια ευχάριστη θερμοκρασία χωρίς ρεύματα και υγρασία – άρα και χωρίς κρυάδες! Και πάλι, όλα τα παραπάνω σημαίνουν αυξημένη ενεργειακή απόδοση.

G: Δεν υπάρχουν περιορισμοί στα συστήματα, που μπορείς να βάλεις.

…Ηλιακή ενέργεια; Ανεμογεννήτριες; Γεώτρηση; Αν και δεν είναι απαραίτητο, ενδοδαπέδια θέρμανση ή κλιματιστικά, αν νομίζετε ότι δεν μπορείτε να ζήσετε χωρίς αυτά;

Όλα γίνονται και ενσωματώνονται εύκολο. Αν και το σλόγκαν των σχεδιαστών μας είναι μόνο ένα: KISS (Keep it Simple, Stupid. Σημείωση: φυσικά, ποτέ δεν μας αποκάλεσαν χαζούς).

M: Ελάχιστοι περιορισμοί στο ντιζάιν.

…Αν και συχνά παρουσιάζεται ως ‘κουτί’, το Παθητικό Κτίριο μπορεί να εφαρμοστεί στις προτιμήσεις του κάθε ιδιοκτήτη. Θα δοθεί βάρος στην εσωτερική διαρρύθμιση, στη θέση των κουφωμάτων και την πιστοποίησή τους καθώς και στο δάπεδο, αλλά πέραν αυτών, είστε ελεύθεροι να δημιουργήσετε αυτό, που αγαπάει η καρδιά σας. Εμείς, επιλέξαμε ένα μοντέρνο σχέδιο βασισμένο στις παραδοσιακές ιδέες των Κυκλάδων… σύντομα, θα έχετε μια πρώτη εικόνα!

G: Και δεν είναι ακριβό!

…Όταν το πρωτοκοιτάξαμε, νομίζαμε ότι δεν υπήρχε τρόπο να μπορέσουμε να πληρώσουμε για κάτι τέτοιο. Όταν μάθαμε ότι το συνολικό επιπλέον κόστος θα ήταν μόλις 10% επιπλέον από μία συμβατική κατασκευή, δοκιμάσαμε μια πολύ ευχάριστη έκπληξη και ανακούφιση. Αναλογιζόμενοι την εξοικονόμηση ενέργειας, που θα έχουμε με αυτό το σπίτι σε βάθος χρόνου (περίπου 4.000€ για την περίπτωσή μας), δεν χρειάστηκε πολλή σκέψη! Η αξία επαναπώλησης του ακινήτου θα είναι περίπου 30% μεγαλύτερη και δεδομένου ότι το σπίτι αυτομάτως κατατάσσεται στην κατηγορία Α+, στην Ελλάδα υπάρχει η δυνατότητα να χτίσεις 5% περισσότερο από τον συντελεστή δόμησης.

M: Και κάνουμε κι εμείς κάτι μικρό για να βοηθήσουμε τον πλανήτη μας.

…Τα Παθητικά Κτίρια είναι πραγματικά ανθρακικά ουδέτερα. Εξοικονομούν ενέργεια και μειώνουν την έκλυση αερίων του θερμοκηπίου – όχι λίγο, αλλά πολύ. Και η ανάγκη για τέτοιου είδους εξοικονόμηση δεν είναι μόνο στα χαρτιά, αλλά στην πραγματική ζωή. Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 31 Ιανουαρίου 2008 καλεί όλα τα κράτη-μέλη να το υλοποιήσουν έως το 2011. Στις 17 Νοεμβρίου 2009, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έθεσαν διορία για να γίνουν όλα τα νέα κτίρια σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης.

Τον Ιούνιο του 2012, Ελλάδα, Βουλγαρία, Ιταλία και Πορτογαλία δεν κατέθεσαν τα σχέδια δράσης τους για την επίτευξη του παραπάνω στόχου και κλήθηκαν ακόμη μία φορά να αναλάβουν δράση, στις 24 Ιανουαρίου 2013. Εάν συνεχίσουμε να αγνοούμε αυτό το θέμα, η χώρα μας θα δικαστεί και θα της επιβληθεί και πάλι πρόστιμο, κάτι που είναι το τελευταίο, που χρειαζόμαστε. Πώς τα πρόστιμα αυτά θα επηρεάσουν τον καθένα μας; Με μεγαλύτερες αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος;

Δεν μπορούμε πλέον να αγνοούμε αυτό το πραγματικό πρόβλημα. Και το Παθητικό Κτίριο είναι μία απλή λύση για τον καθένα, που χτίζει ένα σπίτι ή γραφείο ή ακόμα και νοσοκομεία και σχολεία. Είναι μία λύση, που θα κάνει πραγματική διαφορά, στη θεωρία, στην πράξη και στην τσέπη μας.

 

πηγη : Passive House Institute